Zdravlje žene

Denzna dojka

Uvod u „Denzno Tkivo Dojke“

 

  1. Gustina (denznost) dojke je morfološka osobina dojke iskazana relativnim odnosom glandularnog (žlezdanog) tkiva i lipomatoznog (masnog) tkiva. Što je veći procenat glandularnog tkiva, to se dojka smatra više denznom (gušćom). Ova osobina se određuje vizuelnom evaluacijom mamograma i opisuje se jednom od četiri kategorije definisane ACR-BIRADS klasifikacijom.
  2. Smatra se da oko 40% žena starih 40 i više godina ima denzne dojke.
  3. Dokazano je da je karcinom dojke 4-6 puta verovatniji kod žena sa izuzetno denznim dojkama, nego kod žena sa lipomatoznim dojkama.
  4. Iako je mamografija spososbna da pronalazi karcinome koji nisu viđeni na drugim skrining testovima, u denznim dojkama mamografija će biti slepa za više od 50% prisutnih karcinoma.
  5. Ostale dijagnostičke procedure, poput ultrazvuka ili MR dojke, uz mamografiju značajno povećavaju otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi i u denznim dojkama
  6. Hologic mamografi su jedini na tržištu koji su od strane FDA posebno odobreni za mamografiju upravo denznih dojki, jer su neophodnu specifičnost i senzitivnost pokazali u kliničkoj praksi.

 

Saznajte više

Pretraga